środa, 27 grudnia 2017

Sernik rumowy z ciasteczkami oreo

Sernik rumowy z ciasteczkami oreo


Składniki:
  • 1kg sera twarogowego (użyłam President)
  • jajek
  • 100g roztopionej margaryny
  • 300g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • paczka pokruszonych herbatników (10 sztuk)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ciasteczka oreo na wierzch
  • 4 łyżki rumu (do masy)
Spód:
  • 150g roztopionego masła
  • 2,5 szklanki pokruszonych herbatników
  • 200g cukru pudru
  • olejek rumowy

Wykonanie: Zaczynamy od spodu - zmiksować blenderem herbatniki i przesypać do miski, dodać cukier puder i wlać gorące, roztopione masło. Wszystko wymieszać i wysypać na dno tortownicy o średnicy 26cm,  wyłożonej papierem do pieczenia. Pokropić spód olejkiem rumowym. Odstawić. Masę twarogową zaczynamy od połączenia jajek z żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy ser. W połowie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i pokruszone herbatniki. Na koniec dodajemy rum. Masę wykładamy na herbatnikowy spód i pieczemy przez 45 min w 180 stopniach. Po 45 min zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 min. Na koniec posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz