Sernik rumowy z ciasteczkami oreo
Sernik rumowy z ciasteczkami oreo
Składniki:
- 1kg sera twarogowego (użyłam President)
- 7 jajek
- 100g roztopionej margaryny
- 300g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- paczka pokruszonych herbatników (10 sztuk)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ciasteczka oreo na wierzch
- 4 łyżki rumu (do masy)
Spód:
- 150g roztopionego masła
- 2,5 szklanki pokruszonych herbatników
- 200g cukru pudru
- olejek rumowy
Wykonanie: Zaczynamy od spodu - zmiksować blenderem herbatniki i przesypać do miski, dodać cukier puder i wlać gorące, roztopione masło. Wszystko wymieszać i wysypać na dno tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pokropić spód olejkiem rumowym. Odstawić. Masę twarogową zaczynamy od połączenia jajek z żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy ser. W połowie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i pokruszone herbatniki. Na koniec dodajemy rum. Masę wykładamy na herbatnikowy spód i pieczemy przez 45 min w 180 stopniach. Po 45 min zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 min. Na koniec posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz