wtorek, 3 kwietnia 2018

Orzechowa delicja

Orzechowa delicja


Pyszny składaniec z niebanalnymi dodatkami, nie jest zbyt słodki. Polecam na imprezę, święta czy ot tak :)

Biszkopt orzechowy:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag  mielonych orzechów włoskich
  • 5 dag siekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy, Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt lub podwajamy porcję i przecinamy na dwa blaty - wtedy również dłużej pieczemy biszkopt (ok. 40 min).
Masa kawowa:
  • 600ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • alkohol do smaku
Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką, budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy. Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Przyprawiamy smak alkoholem.

Dodatkowo:
  • paczka krakersów
  • kajmak (500 gram)
  • delicje (duża paczka)
Przełożenie ciasta:
- biszkopt orzechowy
- połowa kajmaku
- krakersy
- połowa masy
- delicje
- połowa masy
- biszkopt orzechowy
- kajmak
- iiii... do lodówki na całą noc! :)


Smacznego :)

1 komentarz: