niedziela, 17 lipca 2016

Prince Polo

Prince Polo

Któż z Was nie zna wafelka prince polo? Ten pyszny wafelek mam w wersji ciasta z nutą alkoholu. Jak smakuje ? Musicie spróbować, a na pewno nie pożałujecie :) Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i polewa czekoladowa oto cały sekret :)

Składniki (25x35):
  • Beza: 
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g wafelków Prince Polo (2 XXL)   
Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia   
Krem:
  • 3 szklanki mleka 
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 320 g miękkiego masła
  • 1 czekolada mleczna, posiekana
  • 100 g pokruszonych wafelków Prince Polo(2 XXL)
  • 100 ml spirytusu   
Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki   
Dodatkowo:
  • ok. 25 sztuk herbatników (ok. 140 g)

Przygotowanie:
Beza: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać do piany- już nie miksować, a jedynie wymieszać szpatułką! 
Masę przelać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C  przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt kakaowy: Tak jak w przypadku bezy wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Masę przelać do tej samej blaszki, w której piekliśmy bezę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
 Krem: 2 szklanki mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Na koniec  dodać pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus, zmiksować. 
 Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.
Na kakaowy biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

1 komentarz: