Prince Polo
Któż z Was nie zna wafelka prince polo? Ten pyszny wafelek mam w wersji ciasta z nutą alkoholu. Jak smakuje ? Musicie spróbować, a na pewno nie pożałujecie :) Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i polewa czekoladowa oto cały sekret :)
Składniki (25x35):
- Beza:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g wafelków Prince Polo (2 XXL)
Biszkopt
kakaowy:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 320 g miękkiego masła
- 1 czekolada mleczna, posiekana
- 100 g pokruszonych wafelków Prince Polo(2 XXL)
- 100 ml spirytusu
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki
Dodatkowo:
- ok. 25 sztuk herbatników (ok. 140 g)
Beza:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na
sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe
składniki i delikatnie wmieszać do piany- już nie miksować, a jedynie
wymieszać szpatułką!
Masę przelać do blaszki o wymiarach 35x25
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i
pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt
kakaowy: Tak jak w przypadku bezy wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały
czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i
delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Masę przelać do tej samej blaszki, w
której piekliśmy bezę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25
minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Krem: 2
szklanki mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać
do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z
ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło
utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania
jednolitego kremu. Na koniec dodać pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus, zmiksować.
Polewa czekoladowa:
Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu,
aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze
wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.
Na kakaowy
biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę
kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą
czekoladową.
Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
Nie poprzestałabym na jednym kawałku... :)
OdpowiedzUsuń