Bounty
Kolejne wydanie ciasta, które przypomina smak znanego batonika. Tym razem coś dla smakoszy koksu :) Ciasto bardzo proste i szybkie. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, więc z wykonaniem poradzi sobie każdy :)
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek w temperaturze pokojowej
150 g cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
50 g ciemnej czekolady, startej
Masa kokosowa:
600 ml mleka
300 g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g masła
Polewa czekoladowa:
200 g mlecznej/gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
120 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może opaść!) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem ze startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do "suchego patyczka" Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku.
Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrami, a następnie dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut) Po tym czasie do gorącej masy dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Masę pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek w temperaturze pokojowej
150 g cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
50 g ciemnej czekolady, startej
Masa kokosowa:
600 ml mleka
300 g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g masła
Polewa czekoladowa:
200 g mlecznej/gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
120 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może opaść!) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem ze startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do "suchego patyczka" Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku.
Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrami, a następnie dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut) Po tym czasie do gorącej masy dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Masę pozostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Przestudzić.
Biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go masą kokosową i schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą i ponownie schłodzić (ciasto najlepiej smakuję na następny dzień) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz