Kostka alpejska
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
Biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki naturalnego kakao
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
Masa kajmakowo- bezowa:
200 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
ok. 200 g białych bez (ja dałam mniej, ale można dać więcej. Moim zdaniem masa jest już wystarczająco słodka)
Masa śmietankowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, startej
Przygotowanie:
Biszkopt ciemny: Wszystkie
składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić
na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier,
cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i
delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może
opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie
wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa kajmakowo-bezowa:
Miękkie masło utrzeć do puszystości, pod koniec ucierania, łyżka po
łyżce dodawać kajmak, cały czas miksując. Na koniec wsypać pokruszone
bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie,
który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. kawą. Ciasto włożyć do lodówki.
Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić.
Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić.
Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Do
przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze
wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować
na najwyższych obrotach miksera.
Masę śmietankową wyłożyć na masę kajmakowo-bezową. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Masę śmietankową wyłożyć na masę kajmakowo-bezową. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Alpejską kostkę wstawić do lodówki na kilka godzin, by poszczególne warstwy stężały. Najlepiej na całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz