czwartek, 21 lipca 2016

Kostka alpejska

Kostka alpejska

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

Biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki naturalnego kakao
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
Masa kajmakowo- bezowa:
200 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
ok. 200 g białych bez (ja dałam mniej, ale można dać więcej. Moim zdaniem masa jest już wystarczająco słodka)

Masa śmietankowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, startej

Przygotowanie:

Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

 Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa kajmakowo-bezowa: Miękkie masło utrzeć do puszystości, pod koniec ucierania, łyżka po łyżce dodawać kajmak, cały czas miksując. Na koniec wsypać pokruszone bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie, który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. kawą. Ciasto włożyć do lodówki. 

Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera. 

Masę śmietankową wyłożyć na masę kajmakowo-bezową. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Alpejską kostkę wstawić do lodówki na kilka godzin, by poszczególne warstwy stężały. Najlepiej na całą noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz