Sernikowy Maxi King
Sernikowy Maxi King to ciasto bez pieczenia przeplatane warstwami na wzór popularnego batonika. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i ładnie się prezentujące. Idealne na imprezy, na niedzielny stół czy nawet święta.
Składniki:
- 64 ciastka (kakaowe lub białe)
- Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy
- 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie)
- 200 g kajmaku
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru (opcjonalnie)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany 30% (ubitej)
Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i mieszam.
Mogę przystąpić do składania ciasta.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam 16 ciastek (4 x 4, jeśli macie trochę większą blaszkę, nic się nie stanie, dopasujcie ciastka, a ciasto będzie po prostu troszkę niższe).
Ciastka skrapiam 1/3 ponczu. Na ciastka wylewam rozpuszczoną czekoladę (opcjonalnie). Na czekoladę (lub ciastka) wylewam połowę masy serowej, a na masie serowej układam znowu ciastka (4 x 4). Na ciastkach rozprowadzam delikatnie kajmak i dżem (jeśli wybierzecie ten wariant). Kolejna warstwa to znowu ciastka, które skrapiam 1/3 ponczu, a na ciastka przychodzi druga połowa masy serowej i ponownie ciastka, które skrapiam pozostałym ponczem.
Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia (około 2 godzin).
Następnie przygotowuję polewę na ciasto.
Składniki:
- 150 g czekolady (1,5 tabliczki)
- 75 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- 3 garście pokrojonych drobno orzeszków
Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę wylewam na ciasto, wyrównuję i posypuję orzeszkami. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Najlepiej kroić gorącym nożem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz