niedziela, 30 września 2018

Wuzetka

Wuzetka

Składniki:
  • 250g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5-6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka – stopniowo, po jednym. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do prostokątnej formy (blacha natłuszczona masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić na około 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.


Masa śmietanowa:
  • 500g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek żelatyny
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić (wystarczy ½ szklanki wody). Zimną śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Zmiksować. Dolać rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć z bitą śmietaną – szpatułką lub drewnianą łyżką.
Wystudzony placek przekroić wzdłuż na pół. Naponczować mocną herbatą z rumem. Na pierwszy placek nałożyć masę serową, równo rozłożyć i przykryć drugim plackiem. Wyrównać brzegi. Ciasto wstawić do lodówki, by masa stężała.
Na wierzch zrobić polewę czekoladową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz