środa, 20 czerwca 2018

Sernik malinowo - truskawkowy z czekoladą

Sernik malinowo - truskawkowy z czekoladą


Lato dopiero Nas wita, ale owoce już w pełni! Po kończącym się sezonie truskawkowym nadchodzi czas na maliny i jagody :) Dlatego też przychodzę do Was z ciastem, którego nie musicie piec, wykorzystacie owoce z ogródka i niewielkim nakładem sił podacie na stół przepyszne ciasto :) Nie jest zbyt słodkie - puszyste, wręcz rozpływa się w ustach! ❤


Składniki:
  • ok. 80g okrągłych biszkoptów
  • 500g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru pudru
  • 200ml mleka 
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny 
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 400g malin/ truskawek/jagód
  • opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto
Wykonanie: 
  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem.
  • Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. 
  • W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt (stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając (po dodaniu jogurtu mieszanka trochę się ostudzi, ale będzie ciągle ciepła).
  • Lekko ciepłą mieszankę przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
  • Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone), zostawiając trochę owoców na dekorację i wymieszać łyżką.
  • Wyłożyć na biszkopty, udekorować odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz