Sernik malinowo - truskawkowy z czekoladą
Lato dopiero Nas wita, ale owoce już w pełni! Po kończącym się sezonie truskawkowym nadchodzi czas na maliny i jagody :) Dlatego też przychodzę do Was z ciastem, którego nie musicie piec, wykorzystacie owoce z ogródka i niewielkim nakładem sił podacie na stół przepyszne ciasto :) Nie jest zbyt słodkie - puszyste, wręcz rozpływa się w ustach! ❤
Składniki:
- ok. 80g okrągłych biszkoptów
- 500g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100g cukru pudru
- 200ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g czekolady mlecznej lub deserowej
- 400g malin/ truskawek/jagód
- opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto
Wykonanie:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem.
- Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się.
- W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt (stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając (po dodaniu jogurtu mieszanka trochę się ostudzi, ale będzie ciągle ciepła).
- Lekko ciepłą mieszankę przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
- Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone), zostawiając trochę owoców na dekorację i wymieszać łyżką.
- Wyłożyć na biszkopty, udekorować odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz