środa, 2 maja 2018

Sernik na zimno Bounty

Sernik na zimno Bounty


Składniki na spód
  • 60 g herbatników jasnych typu Petitki
  • 3 pełne łyżki "mąki" kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • 60 g roztopionego masła
Składniki na masę Bounty
  • 200 g mleka kokosowego z puszki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 g serka mascarpone
  • pół szklanki mleka
  • 4 białka jajek
  • pół szklanki cukru (ja dałam 1/3 szklanki)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody - 100 ml
  • sok z połowy cytryny lub dowolny likier
Składniki na polewę
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady - 100 g
  • do 50 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • wiórki kokosowe do posypania

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. 


Spód do sernika Bounty 
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia/pergaminem. Zapnij obręcz. Herbatniki zmiksuj na piasek np. w melakserze lub kielichu blendera. Wsyp mąkę kokosową oraz roztopione, (np. w rondelku) lekko przestudzone masło. Wszystko wymieszaj i wysyp na dno tortownicy. Spód dobrze uklep i wyrównaj. Idealne są do tego małe garnuszki emaliowane. Do "krawędzi" zaś końcówka szpatułki do nakładania porcji tortowych :-) 
Formę umieść w lodówce. 

Masa do sernika Bounty 
Żelatynę rozpuść w 100 ml wody. Pamiętaj, by mieszać ją aż do całkowitego rozpuszczenia. Ja zazwyczaj podgrzewam ją chwilę z wodą, w malutkim rondelku na minimalnej mocy palnika. Gotową odstaw do wystudzenia.  

Mleko kokosowe, wiórki, serek mascarpone oraz pół szklanki mleka umieść w garnku i podgrzej lekko, na tyle by łatwiej było wszystko razem wymieszać. Możesz podgrzewać całość około 10 minut na małej mocy palnika. Wówczas wiórki będą jeszcze delikatniejsze po schłodzeniu. Garnek zdejmij z palnika a masę przełóż do dużej miski i zostaw do wystudzenia. 

Sparz jajka - zalej wrzątkiem przed oddzieleniem białek od żółtek. Białka jajek umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. 
Do miski z masą bounty wlej żelatynę i zamieszaj. Dodaj sok z cytryny lub likier kokosowy i zamieszaj raz jeszcze. Na koniec ostrożnie wmieszaj ubite z cukrem białka. Całość przelej do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, do schłodzenia na 2 godziny. 


Polewa czekoladowa do sernika Bounty 
Śmietankę zagotuj w małym rondelku. Zdejmij ją z palnika i dodaj czekoladę połamaną w kostki. Mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Rób to powoli, by nie tworzyć pęcherzyków powietrza. Po lekkim schodzeniu wylej czekoladę na górę sernika. Całość możesz jeszcze posypać wiórkami lub chipsami kokosowymi. Sernik odstaw do lodówki, do ponownego schłodzenia na 30 minut.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz