Ciasto orzechowe
Przepis na ciasto, który jest dość stary, piekła go moja babcia, mama, więc pora i na mnie 😉 Idealny dla smakoszów orzechów włoskich. Nie jest bardzo słodki, ale warto spróbować. Stare przepisy to sprawdzone i smaczne przepisy 👌
Składniki na ciasto (25x36cm):
- 8 jaj
- 8 łyżek mąki krupczatki
- 16 łyżek cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka orzechów włoskich mielonych
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach do złotego koloru.
Masa:
- 25-30 dag orzechów mielonych
- 1/2 szklanki mleka
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
Wykonanie: Mleko, cukier i orzechy zagotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i połączyć z masą orzechową.
Złożenie : Orzechowe ciasto przekroić na dwa równe blaty. Przełożyć masą orzechową. Na wierzch przygotować polewę czekoladową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz