poniedziałek, 6 listopada 2017

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

                         
Przepis na ciasto, który jest dość stary, piekła go moja babcia, mama, więc pora i na mnie 😉 Idealny dla smakoszów orzechów włoskich. Nie jest bardzo słodki, ale warto spróbować. Stare przepisy to sprawdzone i smaczne przepisy 👌

Składniki na ciasto (25x36cm):
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki krupczatki 
  • 16 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orzechów włoskich mielonych

Wykonanie:  Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach do złotego koloru.

Masa
  • 25-30 dag orzechów mielonych 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 25 dag masła 
  • 15 dag cukru
Wykonanie: Mleko, cukier i orzechy zagotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i połączyć z masą orzechową.

Złożenie : Orzechowe ciasto przekroić na dwa równe blaty. Przełożyć masą orzechową. Na wierzch przygotować polewę czekoladową. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz