środa, 11 października 2017

Prince polo przepis II

Prince polo przepis II

Idealny - pełen słodyczy i klasy. Przepis na prince polo jest dość pracochłonny, ale jak smakuje!

Polecam na imprezy okolicznościowe,urodziny i do kawy.  

Składniki na ciasto (blacha 25x36cm)

5 jajek
5 łyżek cukru
3,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Składniki na orzechową bezę:

7 białek
szczypta soli
150 gramów cukru
100 gramów mielonych orzechów włoskich
100 gramów orzechów włoskich siekanych
100 gramów wiórków kokosowych
150 gramów prince polo orzechowych 

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
320 gramów miękkiego masła
1 czekolada mleczna
150 gramów posiekanych wafelków prince polo
spirytus lub wódka (do smaku)

Składniki na polewę:

3 łyżki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka

Wykonanie masy:

Żółtka, cukier, mąki i jedną szklankę mleka wymieszaj trzepaczką, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlewaj masę jajeczną i cały czas mieszaj budyń trzepaczką. Kiedy będzie gęsty zdejmij garnek z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia. Masę przykryj folią spożywczą (folia ma dotykać wierzchu budyniu). Utrzyj masło na puszystą i białą masę. Wciąż ucierając dodawaj do masła po jednej łyżce budyniu w temp. pokojowej. Wmieszaj w masę czekoladę i prince polo. Dodaj do smaku spirytus. 

Wykonanie biszkoptu:

1. Białka ubijaj na najwyższych obrotach. 
2. Kiedy będą dość dobrze ubite, ale jeszcze nie na sztywno, dodawaj do nich stopniowo cukier. 
3. Do ubitej na sztywno piany dodawaj po jednym żółtku. Miksuj około 6-7 minut. 
4. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do masy, mieszaj całość delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą). 
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ja nie smaruję blachy tłuszczem ani nie posypuję mąką. 
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 
7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia. 

Wykonanie bezy:
Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij białka na sztywną pianę dodając do nich stopniowo cukier. Wymieszaj bezę z orzechami, kokosem i bakaliami. Zrób to bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.Wyłóż bezę na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na dnie). Piecz bezę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut. Gotową odstaw do ostudzenia. 

Wykonanie polewy:
W garnuszku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie gotuj do zgęstnienia. Odstaw do ostudzenia, ale nie całkowitego. 

Wykończenie ciasta:

1. Na biszkopcie wyłóż połowę masy budyniowej. 
2. Na masie ułóż bezę. 
3. Na bezie rozsmaruj resztę masy. 
4. Na masie ułóż herbatniki. 
5. Na herbatnikach rozsmaruj polewę czekoladową. 
6. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki, aby masa i polewa zastygły. 

Gotowe! Smacznego !❤

1 komentarz: