Oczy carycy
Zachwyciło mnie wyglądem, od razu wiedziałam, że muszę wypróbować! No i jednak co ładnie wygląda, to i smak odpłaci :) Nie za słodkie, takie w sam raz - na uroczystość, na imprezę czy po prostu do kawy. Wygląda fenomenalnie i smakuje jeszcze lepiej! Polecam 😍
Składniki:
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )
- szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
- 1 opakowanie biszkoptów
- masa karpatkowa -> (mleko 0,5l + 200g margaryny)
Sposób wykonania:
Przygotować ciasto białe : Białka ubić na
sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Można mikserem na małych obrotach.
Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z
cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki.
Delikatnie wymieszać.
Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne.
Delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować napar. Wystudzić.
Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w
ponczu i układać na masie.
tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.
Odstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego :)
Bardzo apetyczne ciasto �� Na pewno smakuje bajecznie ��
OdpowiedzUsuńZ czystym sumieniem polecam :)
Usuń