wtorek, 5 września 2017

Oczy carycy

Oczy carycy

Zachwyciło mnie wyglądem, od razu wiedziałam, że muszę wypróbować! No i jednak co ładnie wygląda, to i smak odpłaci :) Nie za słodkie, takie w sam raz - na uroczystość, na imprezę czy po prostu do kawy. Wygląda fenomenalnie i smakuje jeszcze lepiej! Polecam 😍

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ponadto:

  • 2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )
  • szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • masa karpatkowa -> (mleko 0,5l + 200g margaryny)

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.
Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować napar. Wystudzić.
Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.
tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.
Odstawić na całą noc do lodówki.


Smacznego :)

2 komentarze: