piątek, 4 sierpnia 2017

Kukułka

Kukułka

Zdjęcie już jakiś czas temu pokazywałam na instargramie, a dziś zdradzę przepis na to cudo! Połączenie biszkoptu, z masą śmietanową, kajmakiem i odrobiną alkoholu. Po prostu pycha! Polecam serdecznie :)

 Biszkopt:
  •  5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.
Masa: 
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki mleka
 Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyną ( ja zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany)
Poncz:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 kieliszek wódki
  • 1/2 l wody
Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.
Dodatkowo:
  • paczka biszkoptów
  • puszka masy krówkowej - o smaku kukułki
  • polewa czekoladowa
Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kukułkową  i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze na 3 dzień, kiedy smaki już się ładnie przegryzły.

Smacznego!

1 komentarz: