Kukułka
Zdjęcie już jakiś czas temu pokazywałam na instargramie, a dziś zdradzę przepis na to cudo! Połączenie biszkoptu, z masą śmietanową, kajmakiem i odrobiną alkoholu. Po prostu pycha! Polecam serdecznie :)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy
partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i
jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i
kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm)
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a
następnie studzimy.
Masa:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie
mieszamy z żelatyną ( ja zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny,
mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i
dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany)
Poncz:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek wódki
- 1/2 l wody
Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.
Dodatkowo:
- paczka biszkoptów
- puszka masy krówkowej - o smaku kukułki
- polewa czekoladowa
Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a
następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy
równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę
kukułkową i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu
rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w
lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze na 3 dzień, kiedy smaki już
się ładnie przegryzły.
Smacznego!
Jest pyszna, też ją robię))
OdpowiedzUsuń