Chałwowiec
Ciasto zdecydowanie dla osób, które lubią chałwę i bardzo słodkie ciasta. Ciemne ciasto na bazie murzynka nieco przełamuje tę słodycz jednak dla wielu może okazać się zbyt mulący i przesadnie słodki. Warto jednak spróbować, polecam!! :)
Ciasto blacha 25x35 cm:
-
margaryna
250 gram
-
woda
1/2 szkl.
- cukier
1 szkl.
-
kakao
4 łyżki
-
jaja
4 szt.(osobno żółtka i białka)
-
mąka
2 szkl.
Krem:
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- budyń waniliowy 2 op.
-
cukier waniliowy 1 op.
-
chałwa 400 gram (waniliowa)
-
mleko 750 ml.
-
masło 250 gram
-
cukier 2 łyżkiDodatkowo:
- herbatniki 150 gram
- masa krówkowa 1 mała puszka (czekoladowa)
- czekolada gorzka 50 gram
CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do
rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka
ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej,
mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy wyłożonej
pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na
10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten
sposób powstaną dwa blaty ciasta.
KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać
pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się
rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa
zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru.
Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo
po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim
blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową
czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną
chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz