poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Chałwowiec

Chałwowiec

Ciasto zdecydowanie dla osób, które lubią chałwę i bardzo słodkie ciasta. Ciemne ciasto na bazie murzynka nieco przełamuje tę słodycz jednak dla wielu może okazać się zbyt mulący i przesadnie słodki. Warto jednak spróbować, polecam!! :)

Ciasto blacha 25x35 cm:
  • margaryna 250 gram
  • woda 1/2 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • kakao 4 łyżki
  • jaja 4 szt.(osobno żółtka i białka)
  • mąka 2 szkl. 


    Krem:
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • budyń waniliowy 2 op.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • chałwa 400 gram (waniliowa)
  • mleko 750 ml.
  • masło 250 gram
  • cukier 2 łyżki
     
    Dodatkowo: 
  • herbatniki 150 gram 
  • masa krówkowa 1 mała puszka (czekoladowa)  
  • czekolada gorzka 50 gram  
CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta. 
 
KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu. 
 
CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.  
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz