poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Łaciaty z masą serową

Łaciaty z masą serową

Ciasto, które gościło na świątecznym stole. Muszę przyznać, że jak na debiut prezentuje się i smakuje obłędnie. Z czystym sumieniem polecam :) Chociaż jest troszkę pracy efekt bardzo zadowalający.

ciasto białe:
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu 10%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek

ciasto ciemne:

  • 6 całych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego lub twaróg w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 6 żółtek
  • 200 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • 1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z górką)
  • 0,5 szklanki zimnego mleka
dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe 
Wykonanie:
Ciasto białe.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypujemy cukier, miksujemy na szklistą bezę na najszybszych obrotach, następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet, trzepaczką rózgową lub krótko, na wolnych obrotach miksera łączymy składniki.

Ciasto ciemne.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować na szklistą bezę, potem wrzucić żółtka, krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować do połączenia składników na średnich obrotach.


Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, kłaść po łyżce ciasta ciemnego i białego naprzemiennie, aż do wykończenia obu mas. Na końcu można przemieszać delikatnie za pomocą patyczka do szaszłyków, ale nie mocno. Piec około 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić i przeciąć na trzy blaty.

Masa sernikowa: Proszek budyniowy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy dokładnie w zimnym mleku. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać miękki tłuszcz, zmiksować przez minutkę. Do sporego rondla przekładamy twaróg, dodajemy masę żółtkową, na wolnym ogniu podgrzewamy mieszając cały czas, do połączenia składników. Kiedy masa zacznie się gotować, jednym ruchem wlewamy roztwór budyniowy i mieszając intensywnie zagotowujemy do zagęszczenia masy. Sernik studzimy do temperatury ciała, tak by nie utworzył się kożuch. Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia po cieście czarno białym, wkładamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na niego połowę masy serowej, przykrywamy drugim blatem. Potem na drugi blat wykładamy pozostałą masę sernikową, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (około 2 godzin). Po tym czasie wypiek możemy polać polewą czekoladową i posypać dekoracyjnie wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz