poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Cappuccino

Cappuccino

Ciasto I:
  • 8 jajek
  • 28 dag cukru
  • 16 dag mąki pszennej
  • 4 dag kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i żółtka dalej delikatnie ubijając. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę i piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 30-40 minut. Aby biszkopt nie przykleił się do papieru, należy wysmarować papier tłuszczem i posypać bułką tartą. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.  

Składniki na ciasto kokosowe:
  • 20 dag kokosu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
Białka ubić z cukrem. Następnie dodać kokos z proszkiem do pieczenia i mąką i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temperaturze 160-180 stopni  przez 30 minut. Ciasto jest bardzo łamliwe.

Masa:
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Następnie margarynę utrzeć pałką lub mikserem i dodać budyń i kawę ciągle ucierając.
Polewa:
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
Składniki włożyć do jednego naczynia. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować i polać placek.  

Przełożyć placek w następujący sposób:
ciasto kakaowe -> masa-> ciasto kokosowe -> masa -> ciasto kakaowe -> polewa -> wiórki kokosowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz