Cappuccino
Ciasto I:
- 8 jajek
- 28 dag cukru
- 16 dag mąki pszennej
- 4 dag kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i żółtka dalej delikatnie
ubijając. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie
wymieszać. Wylać na formę i piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza
30-40 minut. Aby biszkopt nie przykleił się do papieru, należy
wysmarować papier tłuszczem i posypać bułką tartą. Po upieczeniu ciasto
przekroić na 2 części.
Składniki na ciasto kokosowe:
- 20 dag kokosu
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
Masa:
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
Polewa:
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Przełożyć placek w następujący sposób:
ciasto kakaowe -> masa-> ciasto kokosowe -> masa -> ciasto kakaowe -> polewa -> wiórki kokosowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz