sobota, 4 marca 2017

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Pyszne, delikatne, nieprzesłodzone. Dziś w roli głównej bułeczki drożdżowe! Polecam do kawy, na drugie śniadanie albo gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Nie wymagają wiele pracy, a są baaardzo smaczne :)

Składniki na około 15 bułeczek:
  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 2 - 3 łyżki roztopionego masła (u mnie margaryna)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • dżem / marmolada / owoce
Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży (drożdże suche wymieszać z mąką), cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 h). Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je. Położyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Smacznego! :)

2 komentarze: