Kilimandżaro - ciasto z jabłkami
Biszkopt:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka wody.
Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno
żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta,
wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- 2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe),
- łyżka masła.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut.
Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę.
Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić.
Krem:
- 1/2 litra mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 250g masła.
W 150ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem
pudrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż
zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do
białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę
jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić.
Polewa:
- 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,
- 1/2 łyżki masła,
- 2 łyżki wody.
Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić
i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi
płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.
Źródło : Z miłości do słodkości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz