niedziela, 12 lutego 2017

Kilimandżaro - ciasto z jabłkami

Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 

Biszkopt:
  • 6 jajek, 
  • szklanka cukru, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • łyżka wody. 

Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm.
Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek, 
  • 2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe), 
  • łyżka masła. 

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić.

Krem: 

  • 1/2 litra mleka, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 250g masła. 
W 150ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić.
Polewa:

  • 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 
  • 1/2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki wody. 
Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.
 
Źródło : Z miłości do słodkości

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz