sobota, 25 marca 2017

Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Składniki na spód:
  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego
  • 30 g smalcu, zimnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
Składniki na masę:
  • 1kg twarogu sernikowego (może być wiaderkowy)
  •  puszka masy krówkowej (smak czekoladowy)
  •  3 jajka
  •  3-5 łyżek cukru (zależy czy lubicie czuć słodycz)
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • orzeszki ziemne solone (można pominąć lub inaczej udekorować)
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24cm, a następnie lekko podpiec. Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksować je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na kruchy spód. Przez godzinę piec w temperaturze 180 stopni a 15 min przed końcem podkręcić temperaturę do 200 stopni i studzić w uchylonym piekarniku.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz