Sernik z rosą
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
- 2 szklanki mleka 3,2%
- trochę więcej niż 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
- 4 żółtka
- sok wciśnięty z 1 cytryny
- 7 białek
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Formuję kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc) w celu schłodzenia.
asa serowa: W misce miksuję żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.
Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepiam rozwałkowanym ciastem. Wylewam masę serową. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piekę przez 1 godzinę.
Wierzch: Z białek, soli i cukru ubijam sztywną pianę. Wykładam pianę z białek na upieczone ciasto, wyrównuję łyżką, za pomocą widelca na wierzchu robię wzorek i piekę jeszcze ok. 15-20 minut, aż beza się zarumieni.
Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym uchylam i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Po kilkunastu godzinach od upieczenia na wierzchu sernika powinny pojawić się kropelki złotej rosy.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz