niedziela, 24 kwietnia 2016

Sernik z rosą

Sernik z rosą


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • trochę więcej niż 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
  • 4 żółtka
  • sok wciśnięty z 1 cytryny
Wierzch:
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Formuję kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc) w celu schłodzenia.

asa serowa: W misce miksuję żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.

Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepiam rozwałkowanym ciastem. Wylewam masę serową. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piekę przez 1 godzinę.

Wierzch: Z białek, soli i cukru ubijam sztywną pianę. Wykładam pianę z białek na upieczone ciasto, wyrównuję łyżką, za pomocą widelca na wierzchu robię wzorek i piekę jeszcze ok. 15-20 minut, aż beza się zarumieni.
Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym uchylam i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Po kilkunastu godzinach od upieczenia na wierzchu sernika powinny pojawić się kropelki złotej rosy.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz