środa, 3 lutego 2016

Faworki z piekarnika

Faworki


Składniki na około 30 faworków:
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można podmienić na bardziej tradycyjną, gęstą kwaśną śmietanę)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • solidny porcja ekstraktu waniliowego (jeśli nie macie, można pominąć, ja daję, bo fajnie podkręca smak ciasta)
  • 100 g mąki pszennej 400, 450 lub 500
  • cukier puder do posypania już upieczonych

 Wykonanie:

Do miski dodaję żółtko, cukier, jogurt, sól oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie miksuję. Następnie dosypuję mąkę i mieszam najpierw łyżką, aż składniki z grubsza się połączą, a następnie zagniatam ręcznie. Ciasto jest miękkie, elastyczne i wyrabia się je bardzo przyjemnie.
Następnie –ważne! –trzeba je porządnie obić np. wałkiem lub ciskać nim energicznie w stolnicę (coś jak do odbijania piłki) przez co najmniej 5 minut. Takie tłuczenie ciasta wpływa później na kruchość faworków, ciasto jest dobrze napowietrzone i puchnie/rośnie podczas pieczenia. Odstawić ciasto na 10 minut.
Rozwałkowane ciasto kroję na paski dowolnej długości, ale raczej wąskie (np. 2 x 10 cm lub 3 x 10 cm). Każdy pasek nacinam w środku, robiąc jedno cięcie nożem dokładnie pośrodku chruścika, wzdłuż dłuższej krawędzi. Przez ten otwór przewlekam końcówkę paska ciasta i formuję faworka.
Gotowe faworki układam na blasze, zachowując między nimi małe odstępy –z podanej ilości ciasta wychodzi 1 blacha, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni  piekarnika i piekę na drugiej półce od dołu lub na środkowej przez maksymalnie 10 minut. Upieczone wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestygnięcia.
Ostudzone przyprószam cukrem pudrem. I gotowe, można podawać.

Smacznego!

Źródło: TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz