wtorek, 9 lutego 2016

Przysmak z budyniem.

Przysmak z budyniem

 

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:


Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy na najwyższych obrotach. Potem dodajemy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao, na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia składników (chodzi o to, by nie zaburzyć puszystej struktury ubitych białek).
Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka, u mnie dokładnie 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Biszkopt studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy na blat. Powinien ładnie równiutko wyrosnąć, bez zbędnych górek.

Następnie : 
  • dżem porzeczkowy
  • herbatniki  (duża paczka)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
- blat ciemnego biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki (około 1/2 słoika) i przykrywamy warstwą herbatników.

Masa budyniowa:
W 1 szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałe dwie zagotowujemy z cukrem kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Gorący(!) rozprowadzamy delikatnie na posmarowanym blacie, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Ostatni etap - polewa czekoladowa, zawsze niezmiennie ta sama a przepis znajdziecie TUTAJ

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz